Τα αποδεδειγμένα οφέλη της τήρησης ενός ημερολογίου διατροφής

Η απλή πράξη της καταγραφής όσων τρώγονται μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διατροφικές μας επιλογές.

Σύμφωνα με ευρήματα διαφόρων ερευνών, θα καταναλώνετε λιγότερα τρόφιμα και τρόφιμα υψηλής ποιότητας, τα οποία προωθούν την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (National Heart, Lung and Blood Institute) στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας που έχει χρηματοδοτηθεί από το Κέντρο Ερευνών για την Υγεία του Kaiser Permanente (Kaiser Permanente’s Center for Health Research) για τη διεξαγωγή μιας από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες δοκιμές συντήρησης απώλειας βάρους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, διαπίστωσε ότι όσοι τηρούσαν καθημερινά ημερολόγια διατροφής κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα τη διπλάσια απώλεια βάρους από εκείνους που δεν τηρούσαν ημερολόγιο. Η μελέτη έδειξε ότι περίπου το 70% των συμμετεχόντων έχασαν αρκετό βάρος ώστε να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία τους, επειδή παρακολουθούσαν καθημερινά τη διατροφή τους.

Καλύτερη Ενημέρωση

Η τήρηση ενός ημερολογίου διατροφής μας διευκολύνει ώστε να γνωρίζουμε περισσότερο τις επιλογές μας και μας ενθαρρύνει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί όχι μόνο για το τι τρώμε, αλλά και για το πώς, γιατί και πότε τρώμε. Μας διαφωτίζει ως προς τα πρότυπα διατροφής μας, πότε παραλείπουμε τα γεύματα, γιατί οδηγούμαστε σε υπερφαγικά επεισόδια τη νύχτα, γιατί τρώμε σνακ απερίσκεπτα όλη την ημέρα. Βοηθά επίσης στον εντοπισμό ορισμένων αιτιών ανθυγιεινής διατροφής, όπως όταν παίρνουμε ένα μπισκότο από τον αυτόματο πωλητή ή ένα σακουλάκι πατατάκια όταν αισθανόμαστε άγχος ή βαριόμαστε στη δουλειά, όταν τρώμε ένα παγωτό αργά το βράδυ επειδή αισθανόμαστε μόνοι. Μπορεί να παρατηρήσουμε ότι τρώμε περισσότερα τρόφιμα από ό, τι χρειαζόμαστε, αλλά δεν λαμβάνουμε αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Τα ημερολόγια διατροφής είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που αναγνωρίζεται από διαιτολόγους, προπονητές υγείας, ψυχολόγους και άλλους ιατρούς. Η τήρηση ενός αρχείου καταγραφής των όσων τρώμε και πίνουμε αναγνωρίστηκε ως η #1 βασική στρατηγική για την απώλεια βάρους σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Διατροφολογικής Ένωσης. Επιτρέπει σε έναν διαιτολόγο ή άλλο επαγγελματία υγείας να αναγνωρίσει πώς οι επιλογές των τροφίμων επηρεάζουν την υγεία μας. Συχνά, ένας διαιτολόγος συμβουλεύει έναν πελάτη να τηρεί αρχείο καταγραφής πριν από κάθε συνάντηση, προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την ποσότητα τροφής που τρώει ο πελάτης και τις διατροφικές του συνήθειες.

Ανιχνευτές τροφίμων και Athlisis app

Όταν ένας διαιτώμενος ξεκινά την αμφίδρομη επικοινωνία του με το διαιτολόγο, του ζητείται να παρακολουθεί όλα όσα τρώει με φωτογραφία και κείμενο, κάτι που τους επιτρέπει να γνωρίζουν καλύτερα τις επιλογές τους και ταυτόχρονα να παρέχουν πληροφορίες στον διαιτολόγο, που είναι κάτοχος του επιστημονικού λογισμικού athlisis, για τη διατροφή και την εμπειρία στο πρόγραμμα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την υιοθέτηση αυτού του νέου υγιεινού τρόπου διατροφής.

katafrafes-imerologio-athlisis-1.jpg

Το επιστημονικό λογισμικό για διατροφολόγους athlisis έχει αναβαθμίσει σημαντικά το έργο του επαγγελματία Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, δημιουργώντας τη μοναδική και εύχρηστη εφαρμογή για τη διασύνδεση μεταξύ του διαιτολόγου και διαιτώμενου σε ένα πλήρως φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον για οποιαδήποτε ηλικία.

athlisis-app-katagrafes.jpg

Τι παρακολουθείτε

Φαγητό

Το πιο προφανές και πιο σημαντικό είναι να γράφουμε ό, τι τρώμε και πίνουμε. Το κλειδί είναι να είμαστε πραγματικά ειλικρινείς και όχι απλώς να καταγράφουμε τα υγιεινά τρόφιμα. Το να είμαστε ειλικρινείς βοηθά το ημερολόγιο να είναι πιο αποτελεσματικό ως εργαλείο εκμάθησης για τη δημιουργία πιο υγιεινών συνηθειών που θα προωθήσουν τη συνολική υγεία και ευεξία.

Μέγεθος μερίδας

Συμπεριλάβετε τη συγκεκριμένη ποσότητα τροφής που καταναλώνετε, όπως ένα φλιτζάνι παγωτό ή μούρα, μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, ένα σακουλάκι πατατάκια ή 25 αμύγδαλα. Ανάλογα με τον στόχο σας, είναι επιτακτική ανάγκη, τουλάχιστον στην αρχή, να μετράτε το φαγητό μας για να δούμε πόσο πραγματικά τρώμε. Η ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε είναι συχνά αυτό που μας ξεφεύγει επειδή μπορεί να τρώμε χωρίς λόγο. Σκεφτείτε το σακουλάκι με πατατάκια που εξαφανίζεται όταν παρακολουθούμε μια τηλεοπτική εκπομπή. Η καταγραφή της ποσότητας που τρώμε μπορεί να μας βοηθήσει να συγκρίνουμε το πραγματικό προτεινόμενο μέγεθος μερίδας στην ετικέτα φαγητού.

Χρόνος

Σημειώνοντας την ώρα της ημέρας που φάγαμε κάτι βοηθά να προσδιορίσουμε τον τρόπο διατροφής μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε αν παραλείπουμε τα γεύματα ή μένουμε πολλές ώρες για να φάμε, κάτι που οδηγεί σε ανθυγιεινή κατανάλωση τροφής αργότερα την ημέρα ή τη νύχτα. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε πιο ισορροπημένες στρατηγικές διατροφής για να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας.

Τόπος

Ένας άλλος παράγοντας που μας βοηθά να προσδιορίσουμε τα μοτίβα μας είναι να παρακολουθούμε πού τρώμε. Βιάζεστε και τρώτε στο αυτοκίνητο ή ανυπόμονα τρώτε μπροστά από την τηλεόραση; Πόσο συχνά τρώτε έξω ή τρώτε σε ταχυφαγεία; Κάθεστε και τρώτε στο τραπέζι ή στέκεστε στον πάγκο ενώ παράλληλα δουλεύετε; Ο προσδιορισμός του τόπου που τρώμε μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε προσεκτικές αλλαγές που επηρεάζουν την ποιότητα των επιλογών φαγητού μας.

Επίπεδο πείνας

Αυτός είναι ένας πολύτιμος παράγοντας που περιλαμβάνεται σε ένα καταγραφικό τροφίμων που επιτρέπει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του γιατί τρώμε και πόσο τρώμε. Πολλοί άνθρωποι τρώνε χωρίς να πεινάνε πραγματικά και τρώνε πέρα από το αίσθημα κορεσμού. Αυτή η στρατηγική διατροφικής προσοχής μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε να τρώμε όταν είμαστε ικανοποιημένοι, όχι γεμάτοι και να επιλέξουμε να τρώμε μόνο όταν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι σωματικά.

Συναισθήματα

Το να προσέχουμε πώς αισθανόμαστε πριν και μετά το φαγητό μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους τρώμε. Θα μάθουμε τι μπορεί να προκαλέσει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η συναισθηματική διατροφή τη νύχτα ή η επιδρομή στο μηχάνημα αυτόματης πώλησης στην εργασία λόγω του άγχους. Μόλις εντοπίσουμε τις συναισθηματικές συνδέσεις με το φαγητό, μπορούμε να εργαστούμε για την ικανοποίηση αυτών των συναισθηματικών αναγκών με πιο αποτελεσματικούς και υγιείς τρόπους. Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής για μερικές εβδομάδες και δείτε τι μαθαίνετε. Η χρήση του ως εργαλείου εκμάθησης για την παρακολούθηση των μερίδων, των συνηθειών μας και των τύπων τροφίμων που τρώμε θα μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε περισσότερη προσοχή. Ο Dr Ornish λέει συχνά, «Η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.». Η τήρηση ενός ημερολογίου διατροφής θα σας οδηγήσει σε μια συνολικά βελτιωμένη υγεία και ευεξία.

Το όραμά μας ως επαγγελματικό λογισμικό είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα, με γνώμονα την επιστημονική εξέλιξη, την ακρίβεια και την ταχύτητα, ώστε να μη χάνουμε προσωπικό χρόνο. Όλα αυτά σε ένα ενοποιημένο σύστημα που δεν χρειάζεται να τηρούμε πρόσθετους φακέλους, υποφακέλους και άλλα συστήματα,` και σε αυτό το ενοποιημένο σύστημα θα μας περιμένει η δουλειά μας εκεί, σε οποιοδήποτε υπολογιστή, κινητό ή τάμπλετ, πληκτρολογώντας απλά τους κωδικούς μας.

Εσύ ακόμη δεν έχεις ζητήσει μια προσωπική παρουσίαση; Ζήτησε μας εδώ: https://www.athlisis.com/presentation

#λογισμικό για διαιτολόγους #διαιτολογικό λογισμικό #πρόγραμμα διατροφής #διατροφικό πρόγραμμα #επιστημονικό λογισμικό για διατροφολόγους #λογισμικό δίαιτας #πρόγραμμα διατροφών

Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε την καθημερινότητά σας;

Εγγραφείτε στο λογισμικό σας και αποκτήστε άμεσα πρόσβαση. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας παρουσιαστούν όλες οι δυνατότητες του λογισμικού σε μία προσωπική παρουσίαση.

Η διαιτολογία έχει εκσυγχρονιστεί και οι πελάτες μας αναζητούν σύγχρονες λύσεις. Εσύ, θα παραμείνεις σε πρακτικές του παρελθόντος;